Hati...


Bila hati menghadap Allah, baru ku sedar ada kelemahan...
Terasa kerdil berbanding yang Esa. Terharu dan terfikir, betapa agungnya....Allah.

Islamic Widget

Thursday, December 29, 2011

majlis kahwin2....

assalamualaikum readers....ari ni saya nk cerita tentang majlis perkahwinan sepupu 2kali saya..iaitu abg miko n abg ciko...
dua2 beradik tu kawen serentak..kira ni majlis sambut menantu la...hehe..majlis berlansung 25 december lepas...di dewan Sa'adah, wisma MUIS kota kinabalu...
kami bergerak dari Sipitang, pagi 24 december. sbb kami nk tolg adk sedara saya mendaftar tingkatan 1 di sekolah menengah agama,Limauan Papar..urusan selesai around kul 11..
then kami terus gerak ke KK..terus pi cari tempat penginapan..mmg kami dh search internet, kat mana ada tmpt menginap yg murah...so, kami decide cari kat area Sadongjaya...jumpa jgk..
kami amik 2 bilik..1 family, and 1 yg standard..kami yg adk beradik, amik yg family..boleh muat 4 org dlm bilik tu...agak besar la...murah jugak..2 bilik tu, rm 150 utk 1 malam..yg family,RM90 and yg standard tu RM60.
lepas masuk bilik n solat, terus kami kuar pi centre point...lepas makan, jalan2 shopping...wah!! ada sales kat lobi..byk nya barang...sales 70%..saya apa lg, turut serta memilih..so, sy dapat 3 pasang sluar jenama voir jeans...total lbh kurg RM120..tak smpi pn sbnrnya..hehe
ni seluar utk pakai pi kerja..ye la kan, seluar yg saya ada, x byk sangat...then, jumpa plak sales kemeja jenama Nicole..sales 70% jgk..angkat lg 2 pasang..total RM66..hehe..bila lg kn nk beli pakaian sndiri..selalu belikan utk org jak...
so, kami selesai jln2 lbh kurg kul 4..then terus balik hotel...rehat and iron baju utk pkai esoknya...malam tu kami pi dewan tempat kawen tu...dapat plak tugas sebagai pengapit (tukang kipas) pengantin..dgn sepupu merangkap kwn skola dulu...konon sbb kami dua2 kurus and sama tinggi..
padahal bila tgk, dia lg tinggi ckit dari saya...terpaksa rancang pkai high heels..huhu...
on 25 decenmber tu, kami checkout from hotel dan terus ke dewan..smpi cna, smua ahli keluarga di jemput makan dulu sebelum tetamu datang..coz jemputan datang kul 10...yg pkai pakaian seragam, jd penyambut tetamu...kami la tu..hehe..pengantin datang jam 12..dan bermula la tugas saya...
sgt penat berdiri dan mengipas pengantin..dh la pkai kasut tinggi...huhu..nasib la tak lama sgt..
pengantin2 pkai pakaian adat brunei..actually, pengantin2 perempuan tu org kelantan and selangor...so, kira mentua mereka nk tonjolkan adat brunei utk perkahwinan pertama dlm keluarga mereka..dan tentunya mereka berbangsa brunei gak..
tetamu lbh kurg 500 org..dr pelbagai tmpt termasuk dr semenanjung, singapore, brunei and also form New Zealand..
saya perhatikan, amat siksa pengantin perempuan pakai pakaian tu...lgpn, saya dpt tau mereka bersiap dr jam 7 pg..kul 12 br smpi dewan...lamanya bersiap!..muka mereka pn dh hilang senyum...tak berseri dh..huhuhu...apa kn daya....
tp, tu la d katakan pengalamankn??..bila lg nk rasa adat2 lain kn??..so, terima jer la...majlis tamat dlm kul 2...smpt lg saya menyinggah kedai tudung dan merembat 2 pasang tudung plak..wahaha...lupa plak..makcik2 saya sibuk bertanya, bila pulak giliran saya bersanding??..dengan yakinnya saya jawab "saya tengah cari calon!..tu azam tahun baru saya!"...^^
smpi rumah lbh kurang kul 6.30ptg dan smpt singgah beli satay coz mama dh malas nk masak sbb penat...hehe

Wednesday, December 21, 2011

kenapa la aku yang terkena...

haishh...ni la yang saya paling malas...kena masok kilang..kna check hardware and software dlm kilang...malas btol saya ni...
ye la, saya masok cna pn, 5 bln yg lepas..mmg saya tak ingat lg lokasi2 nya...abes la..still imagine tmpt tu berbahaya..hehe..
terpaksa la mnta kawan tnjukkan tmpt2 tu...apa sal, saya yg kena pi cna..sedangkan dorg just kat bgnn admin n training...ape la nasib saya...huhu..
sebenarnya, takut n malas...haha..

maaf, tp saya mmg tak bisa berbohong...

problem la jugak tau kalau nk lindung perbuatan kwn kita ni...huhu..ye la, dh terang2 kawan kita wat salah, then kita la plak yg kena suruh menipu...hehe
actually, dlm situasi saya di tempat kerja, bila ada orang call one of my curlics, and kebetulan dia tiada sbb lmbt masok or pi kantin yg bukan waktunya, terpaksa la saya cakap dorg keluar kejap..
and tadi baru jer saya kna tegur oleh senior, jgn bgtau org yg kol tu bnda yg betul..just cakap org yg d cari tu, kluar jer...adess, malasnya saya nk jawab mcm tu...
ape la saya nk jawab..klu stakat ckp mcm tu, boleh la kot, tp klu kna tya pnjg ckit, tentu saya gugup...

Tuesday, December 20, 2011

style kampung...

assalamualaikum readers....
nk tya, korg sekarang tinggal d area mana? means, kampung ke?, pekan ker? atau bandaraya?..saya nk share ckit tntg kehidupan saya yg slalu migrate ni...hehe
klu korg nk tau, my father ni kakitangan kerajaan...so, mmg ada harapan la kami ni migrate and tak menetap d sesuatu tempat jer...time kecik2 dulu tak brapa ingat la.. actually, saya lahir cna d Pahang..mmg my mum org cna...3 of my sibling, include me was born there...saya tggl d cna, smpi umur 3 thn jer..thn 1990, kami pndh ke sabah...so, xde memory saya kat pahang tu..
first rumah saya pndh, adalah di Berek Jelatuk, Kepayan..ia terletak di kota kinabalu..that means, ia sebuah bandar...rumah tu kecik jer..ada 1 bilik..sy pn tak pasti, camne la bleh idup ngan rumah yg hanya ada 1 bilik tu...hehe
tp time tu, kami smua kecik2 lg..n adk saya yg ke-4 pn, lahir thn 1991...then, thn 1997, kami pndh plak ke berek bertingkat...kat cna, ada 2 blik..tggl d cna tak lama sgt..coz my dad naik pangkat n kena pndh ke Papar plak..so, kami pn pndh hujung thn 1998..
maknanya tukar skolah la jugak..ujung thn 1998, kami pndh papar, n my last little sister was born on dec 1998...thn 1999, saya dh darjah 6..rumah kat papar, ada 3 bilik.
thn 2000, saya masuk asrama, d kota kinabalu juga..kira balik semula ke sana...oh ya, papar adalah sebuah pekan..mmg dok dlm pekan la...jln kaki je nk ke kedai..mmg senang..hehe..habis SPM, sambung blaja plak kat Petaling Jaya,Selangor selama 2 thn sblm masuk ke main Campus kat Gombak plak..dok kat bandaraya metropolitan la plak...hehe..smpi la thn ni, 2011...
last sekali, ngam2 habis blaja, dpt plak khabar kami kena pndh balik ke kmpg d Sipitang...tu smua, ada kisah di sebaliknya, kisah orang sakit hati dgn kami smpi kami terpaksa pndh keluar dari berek tu..
sekarang, di sini la saya tggl...Kg Pelakat, Sipitang Sabah..my father hometown..akhirnya, balik jugak my dad ke kmpgnya setelah berpuluh tahun merantau.. tp actually, my father still keje kat Papar..ujung minggu jer blk sipitang...sbb tu kami payah nk keluar ke pekan coz xde kenderaan nk kluar..kreta, my father yg bw ke Papar..
kat sipitang ni la, saya dapat kerja n murah rezeki kami kat cni...walaupn serba kekurangan, smua tu takde masalah.. sape la sangka, executive cam saya ni kena redah hutan sblm sampai ke rumah pakcik yg saya tumpang utk pergi kerje..klu lepas ujan, mmg terendam la kaki saya dlm lumpur..tu la saya malas nk pkai kasut lawa2.. kaki pn dh tak terjaga..nasib tak kuar kudis pasal kena air kotor..haha..baju dan muka dh cukup cun utk pi kerja..tp, terpaksa redah hutan n lumpur..hehe..nasib la jadi org kmpg..haha.
masa mula2 pndh cni, saya rasa mcm tak leh idup jer...tp, bila dh dok cni, relaks jer pn..hehe..best lg... tp, yg paling saya tak tahan masalah air n elektrik...mmg kritikal la kat cni...kami smpai kna guna air telaga tau tak!..haiyo...really2 critical maa...haha..
ye la, "bersenang2 dahulu, bersusah2 kemudian"..haha..tu la perumpamaan paling sesuai utk kami yg beralih ke kmpg...but, siapa jugak sangka kn?..saya mula kenal hidup di bandar dan membesar di cna.. actually, xde la jugak saya ni ikot style bandar..ttp gak style2 kmpg..haha..sbb my dad n my mum pn, bkn la berasal dr bndr..smua pn asal dr sebuah kmpng yg terpencil...
what ever it is, we must believe ALLAH give us rezeki wherever we go...kita harus berusaha mencarinya...(^_^)v

Monday, December 19, 2011

menanti Februari...

apa yg ada pd februari ni?..haha..ia tidak berlaku pada orang lain..tp saya sorg jer yg tunggu...mgkn jgk my officemate...haha..
actually, saya nk my boss mengotakan kata-katanya bahawa dia akan resign on this Feb...really2 hope she will fulfill her's word..
tensen la pg2 dh bising2 mcm kucing ilang anak..mcm meroyan pn ade....haha..jahatnya saya..backbiting my boss!!!

Friday, December 16, 2011

Nasyid vs k-pop

assalamualaikum readers...
anda pernah dgr lagu2 nasyid?..kalau korang nak tahu, suatu masa dahulu saya seorang peminat lagu2 nasyid...ye la kan, kebetulan dulu sekolah menengah agama. so secara tidak lansung, mesti dpt gak tu tempias suka lagu2 nasyid..hehe.. kebetulan masa saya form 1, kumpulan nasyid tumbuh bak cendawan..mula2 time skolah rendah dulu, kumpulan Raihan la yang paling famous..mereka la pencetus dunia nasyid di Malaysia..lagu2 mereka pn sangat best..dan senag di hafal.
start saya form 1, kumpulam nasyid seperti In-Team,UNIC, saujana, saff-one, Hijjaz, Firdaus, mirwana dan sebagainya mula menceriakan dunia nasyid Malaysia..time tu mmg gila2 la ngan lagu2 nasyid ni...kbtln plak, kumpulan nasyid skolah kami selalu menang dalam pertandingan2 nasyid.
bila balik rumah, saya selalu bertanya dengan adk lelaki saya, lagu nasyid apa terbaru yang dia tahu..dia skolah kat asrama lain dan kbtln jugak ahli nasyid skola tersebut...kami saling bertukar lagu yang kami tau. so, dalam siblings saya, kami mmg minat dan tau banyak lagu2 nasyid.. kami pn banyak beli vcd2 karaoke lagu2 nasyid..minat pya pasal kan..haha..


Mirwana


In-Team


UNIC

selalu gak layan lagu2 d radio IKIM..tau jer bila siaran lagu2 pilihan...aktiviti tu masih aktif time kat matrik...tp bila dh masuk main campus, hurmm..dh start dgr HOTFM n lagu2 korea..astaghfirullah... tp, saya tak lupa trus lagu2 nasyid ni..masih smpn beratus2 lagu nasyid dlm laptop...sesekali saya dengar utk menenangkan jiwa dan feeling2...haha...kenapa saya suka lagu2 nasyid ni??..tentu la sebab muzik dan liriknya...lirik yang berunsur ketuhanan, keinsafan, taubat, motivasi diri dan banyak lagi.banyak yang saya belajar dari lagu2 nasyid ni..
namun, zaman semakin berubah..kini minat saya lebih kepada k-pop..yang peliknya, walaupn tak paham...saya tetap suka...tu yg saya tak paham..jujurnya, saya mmg suka tgk muka mereka yg kacak dan comel itu...haha..tak patut!. saya mula knal dengan 2PM, 2AM, Beast, MBLAQ, Superjunior, SS501, DBSK...dan sebagainya...tengok video klipnya saja, mata saya tak berkelip..hehe..feeling lg... time saya cbuk2 buat final year project masa blajar dulu, sempat lg saya layan lagu2 k-pop ni..siap buka video klip wlupn screen nya saya bagi kecik...haha..teruknya.. apa yg saya dapat dari k-pop ni??..xde apa pn selain keseronokan dan imagine sorg2...haha..xde guna pn..tp masih tak insaf..haha


begitu la perubahan zaman muzik yang saya alami..tp smpai skrg, sy masih layan lagu2 nasyid..tp byk dh lagu2 n kumpulan baru yg saya tak tau..ni pn tengah layan nasyidfm.com...
walau sape pn yg korang minat, harus ingat batas2 dan jangan leka k!...(^_^)

Thursday, December 15, 2011

minat dan usaha...

mereka berjaya kerana mereka yakin dengan minat dan usaha...saya ingin menceritakan tentang kejayaan seorang sahabat yg saya segani, sejak dr sekolah lg. dia seorang pelajar lelaki yang agak kelihatan matang dari usianya..kami sama2 belajar di sekolah menengah..memang saya tak rapat pn dengan dia..cuma pernah satu kelas masa tingkatan 2. dia tergolong dalam pelajar yang bijak...masa PMR, klu x clap dia dapat 8A 1B..saya just 7A 2B..time tu, rekod kat skolah kami rmai student dpt 9A, 8A n 7A... masa SPM pulak,dia dapat 9A klu tak silap..mmg mengejutkan kawan2 la..sbb, kalau time percubaan, xde plak dia kena target banyak dapat A..
SPM saya, jgn crita la...cukup2 makan jer...hehe..masa kat sekolah dulu, dia sangat aktif dalam pelbagai aktiviti sekolah..kecuali sukan..haha. klu tak silap, pernah jadi penolong ketua pelajar..mmg dia lebih matang dari kami la..tu la ramai tak suka dia..haha..biasala manusia ni, sape yg baik tu, mesti kita x suka kn??..haha
kemudian, kami sama2 melanjutkan pelajaran di matrikulasi UIA,PJ pd thn 2005...dia masuk 1st intake.. saya ni just second intake..hehe..dia belajar dalam jurusan Engineering..masa tu, saya masih lagi berani bertegur sapa dengan dia..ye la, sama2 dari Sabah kn..hehe
actually, dia bkn org Sabah pn..mmg pure Semenanjung..mgkn time form 1 jer dia pndh ke Sabah dan sekolah sama dengan saya.. dia masuk awal ke main campus sebab dia start level tinggi dlm EPT(english placement test)..klu tak silap, level 5...saya just start level 3.. mmg dasar tak pandai english...haha..dia habiskan matrikulasi dalam masa setahun setengah..mana kala saya, 2 tahun... bila dah masuk main campus, saya dh jarang ternampak dia..kalau saya ternampak pn, mesti saya tak tegur...segan la saya.. muka dia pn,bkn main garang lg..dia pn xnak tegur saya..macam tak kenal ni...malas la saya nk terhegeh plak tegur dia...haha..
time saya thn ketiga, saya dgr berita dia nk kahwin..ngan bdk UIA jgk..sama2 aktif dengan dia dalam persatuan... alhamdulillah, jodoh dia sampai awal..tp saya tak dapat pergi time tu..coz saya sangat cbuk dengan assignment dan group project.. just kawan2 skolah yg pergi...
saya cerita tentang dia ni bkn apa, saya dh 2 kali terbaca cerita tentang dia dan team nya yang berjaya dalam business dalam usia yang sangat muda..artikel tntg syarikatnya pernah keluar dalam surat khabar tempatan..saya ni mmg tiap pagi akan baca berita online..tiba2 terpandang gambar yang saya sangat kenal.. sah, mmg dia..atrikel tu menyiarkan tentang usaha anak muda yang gigih membentuk syarikat dan menjayakan business walaupn masih belajar..sedangkan, mereka berada dlam bidang yang berlainan di universiti.. dan baru sebentar tadi saya terpandang video dari youtube, yang di siarkan dalam satu segment disalah sebuat stesen televisyen tempatan.. dia di jemput bersama sahabatnya membincangkan usaha yang telah dijalankan bersama2 temannya sehingga berjaya menubuhkan syarikat d usia yang muda..
saya sangat kagum dengan dia..hehe..kagum diam2 jer..hehe..tapi sya percaya, apa yang dia uasahakan, adalah dengan penuh minat dan ikhlas dalam hati..serta benar berserah kepada ALLAH dalam apa jua yg d usahakannya..
kini dia sdh mempunyai sebuah syarikat dan keluarga yg bahagia..dia juga di kurniakan seorang anak perempuan...sama2 kami graduate tahun ni..hehe..semoga kejayaan dia memberi inspirasi pada saya dan jugak readers di luar sana..
"kejayaan amat pahit untuk dicapai, tetapi akan manis setelah di kecapi"

kawan...sahabat...teman...

assalamualaikum readers...
kawan, teman, sahabat, mempunyai sama maksud, walaupun kadang2 kita mentafsirkan nya berlainan..sahabat yg terbaik adalah mereka yg sentiasa ada di sisi kita tak kira ketika kita senang atau susah..namun, kadang kala saya tertanya...macam mana pulak dgn sahabat yg berjauhan?...mereka tiada di sisi ketika kita memerlukan di sebabkan jarak yg memisahkan...

my best friends


6 thn kami sentiasa bersama, kini terpisah oleh kerjaya masing2

saya merasai nya kini...ye la, zaman belajar dulu, kawan sentiasa ada tak kira dlm kelas mahupn ketika di asrama...bila masing2 dh berkerjaya dan berada di tempat berbeza,sukar untuk berjumpa dan luah perasaan..so, terpaksa tempuh sendiri..walaupn sukar, kita terpaksa juga tempuh dengan sendiri tanpa mengharapkan bantuan org lain...itu akan menjadikan kita kuat fizikal dan mental...
tp kita jgn pulak terlalu mengharapkan sahabat baik kita sentiasa di sisi...bila kita berada di ruang sosial yang lain, kita hendaklah mencari dan membina persahabatan..dengan itu, kita dapat mengenali lebih ramai sahabat dan berkongsi pengalaman..bila berada dalam alam pekerjaan, sahabat2 sgt di perlukan oleh saya...di sini saya belajar banyak perkara melalui mereka..
perbezaan umur dan agama bukan la masalah besar...yg penting saling menghormati...staff2 di syarikat ini sangat baik..mereka slalu ambil berat tentang saya memandangkan saya pekerja baru dan mereka tau bos saya tu macam mana...hehe
tu la saya sangat rapat dengan mereka...jujurnya, saya tak kenal sangat pn mereka..sebab mereka dari department berbeza..hehetapi selalu bertegur dan senyum ketika berselisih...harap saya dapat mengenali mereka dengan lebih rapat dan bertahan kerja di sini...doa'kan saya

Judy's Farewell party



my officemate

Wednesday, December 14, 2011

Gelabah...

assalamualaikum readers...
gelabah....apa itu gelabah??...menurut definisi kamus, gelabah adalah satu perlakuan tidak tentu arah dan gelisah mengenai satu2 perkara...kenapa entri kali ni pasal gelabah?...haha..saje jer..baru jer tadi saya kena tegur oleh bos...haha..actually bukan direct la..dia pesan kat my office mate..pasal kerje saya..ye la, dh masuk 5 bln kerje..dia expect saya dh tahu buat kerje yang d amanahkan...ape lg, gelabah la saya..bkn tak tau, boss saya tu macam mana..huhu.. tp dia x la marah saya pn..saya just angguk2 tanda paham...hehe..sape suruh,masa kerje cbuk online and sempat plak tulis blog..haha... kesimpulannya, bila orang bagi amanah, laksanakan...supaya tak rasa bersalah dan gelabah di kemudian hari..(^_^)v

korea...korea.."sarangee"

assalamualaikum readers...kali ini entri tentang korea...mesti korang tau tentang k-pop kan?..hehe..hampir semua remaja kini menggilai crita2 mahupun lagu2 korea atau lebih di kenali sbg k-pop..sedangkan saya sendiri merupakan peminat fanatik k-pop ni...xtau la nk cakap tahap mana..tp mmg minat la..hehe
seingat saya, saya minat crita korea ni since sekolah menengah...mgkn form 3 kot..dlm thn 2002..drama first yg saya tgk adalah "memories of Bali"..crita tu main kat ntv7..padahal, kebanyakan peminat2 korea ni start tgk crita "winter sonata". sbnrnya, sampai sekarang saya x prnh tgk crita tu..coz, kawan2 cakap, cerita tu sedih...saya mmg x layan cerita2 sedih ni...hehe..
zaman skola dulu agak slow la dgn korea ni...coz duduk asrama..internet and astro pn blom ada..
bila dh masuk matrikulasi, mula la marathon korea...time tu pn blom tau nk cari n download crita korea..so, sumber crita korea adalah dari kawan2.. kawan2 plak, sanggup beli vcd original...mahal kot..dekat rm100 kalau crita baru..blom mampu lg saya time tu..hehe..
kalau cerita tu best, saya akan copy..zaman tu plak, dvd masih mahal...so, copy kat cd la...
bayangkan la, satu drama tu ada 16 episod...so, that means, 16 cd la terpaksa di korban..hehe.. time tu jugak, saya blom ada laptop..so, tumpang ngan kawan la..bila roomate saya dh beli laptop, tgk kat bilik je la...sblm tu, sanggup pergi menapak kat bilik kawan yg ada laptop...time tu gila cerita "My Girl"...alaa, yg heronya c gong-chan (Lee dong Wok) tu..
gila btul la saya ngan gong chan time tu...xde lelaki korea paling hensem selain dia...haha..lucu2..


Lee Dong Wok (my Gong Chan)

kumpulan penyanyi?..rasanya tak knal pn sape2 time tu...cbuk layan movie and drama jer...haha..bila dh masuk ke universiti (main campus), aktiviti tu di teruskan lg...malah bertambah maju dan canggih..haha..populasi peminat korea pn makin bertambah...saya pun dah upgrade..dh ada laptop and external hard disk pada tahun ke-2 blajar di sana..masa tahun pertama, ada student yang bagi sewa cd..sanggup pi sewa and copy..haha..bila internet semakin laju, dan wifi dh masuk area hostel, aktiviti mendownload semakin cergas...hehe..my best fren yg rajin download crita kalau time cuti semester..saya just copy dr dia...klu x best, trus delete from hard disk..klu best, burn or smpn jer dlm hard disk..
bila ms plak sy tgk crita2 ni??..hehe..bg yg pernah menjadi student universiti,jgn tipu la masa korg di abadikan untuk study jer..kalau itu benar2 berlaku, saya mmg tabik spring la..hehe.. saya slalu cari masa terluang untuk tgk movie n drama korea...kalau dh best tu, sanggup tidur lewat...hehe..tp x la sampai x tidur...tdur itu wajib bg saya..hehe mula2, saya agak slow dengan lagu2 korea ni...tp bila dh tgk video klipnya,waaa...x berkelip mata..nk ikot menari sama...haha..
jujurnya, saya x minat sgt ngan group2 wanita..tp, klu yg boys...wow!..layan2...haha..sedikit demi sedikit saya kenal boys band and ahlinya...terutama yg kacak la..hehe..lumrah la perempuan kan?..ngeh3x...
tahun2 terakhir di universiti, saya di sajikan pulak dengan realiti show dan game show korea...
time ni plak, mmg tahap gelak sampai guling2 la...hehe..saya kadang2 terpaksa tutup mulut takot kawan2 dengar...hehe..first reality show saya tgk adalah "Family outing season 1"...mmg best and takkan rugi...tp nyesal saya xde copynya..just ada ckit2..then, lepas tu tgk "runningman" plak..sampai sekarang la saya layan crita tu sbb masih main kat korea...latest reality show saya tgk "oh! my school"...tu pn office mate yg sama2 minat korea yg suruh saya tgk...mmg best la jugak...huh!..penat crita pasal korea ni...sbnrnya banyak lg saya nk crita...tp smbg lain kali la ya...hehehe
"walau sehebat mana pn artis2 ni, tetapla Rasulullah sebagai idola saya"...



Family Outing season 1


Runningman


Oh! My School

Tuesday, December 13, 2011

kita dan gadjet canggih..

assalamualaikum readers...apa kbr ari ni?..entri kali ni bertajuk, "anda suka gadjet terbaru dan canggih"...hehe..dgr saje, dh ramai yg angguk...adakah anda pengikut setia kemajuan teknologi terbaru terutama gadjet?..kita dapat lihat, byk iklan2 promo gadjet2 terbaru dan kadang kala membuatkan kita gigit jari sbb x mampu nk beli...hehe

iPad

sama la ngan saya...apa gadjet terbaru yang anda miliki??..klu saya, paling terbaru pn, telefon sony ericsson w8..yg touch screen tu..hehe..tu pn actually, saya beli ngan adk saya..dia nk tukar handphone baru..padahal telefon ni br 2 bln dia pkai..klu jual kat kedai, dorg amik murah sgt..so, dia jual kat saya..sb ari tu, sy yg beria2 sgt nk beli handphone ni..
terus terang, bkn senang nk guna phone touch screen ni..really complicated..pastu, slalu hang plak tu...pernah skali, sy terpaksa reboot phone w8 ni..gara-gara terlalu bijak tekan2..haha..nasib baik la saya ni graduan IT..so, tau jgk la ckit2 kan...
sms or call, mmg ssh la..klu phone biasa, ttp mata pn boleh sms..klu pkai touch screen, jgn cuba2 ttp mata...lain plak yg d type nnt...haha..nsb jer phone sy ni, bleh tukar setup keypad..klu tak, kna la pkai QWERTY..ssh tuu..dh la kecik2 n rapat huruf2nya..
sbnrnya, ada niat d hati ini ingin memiliki gadjet terbaru yang lain macam iPad ke, iPhone 4s ker, atau skurg2nya Samsung Galaxy Tab...huhu..

iphone 4s


kalau dapat tu 1, hai gembiranya hati...actually, klu sy btul2 nk memilikinya, boleh jer...lgpn sy kan dh keje..kumpul jer duit smpi 4 bln..gerenti tercapai hasrat saya tu..tp kan, kalau d fikir balik, apa keperluan saya memiliki gadjet2 tersebut?..saje suka2?..x jugak d gunakan untuk keperluan pejabat..pastu, bila plak nk guna?...dh la sy sehari suntuk kerje ngadap komputer..sampai naik juling mata ni...haha. klu nk online, mmg kat pjbt pn sy online..hehe..(jgn bgtau sape2..hehe).. blk rumah pn boleh online..klu emergency sgt, dr telefon pn boleh, wlupn kna bayar ckit la kan?..hehe..

Samsung Galaxy Tab

so, bila saya mempertimbangkan bnda2 ni smua, sy batalkan la hajat wat masa ni...tp bila tgk iklan or kawan yg guna, semangat nk beli tu datang balik...haha..apa nk buat...apa2 pn, saya berharap reader2 smua bijak membuat pertimbangan dalam membeli barang2 ni smua..
tak kira la gadjet2 mahupn brg yg lain.."Jadila Pengguna yg Bijak!"...hehe

Friday, December 9, 2011

Berniaga???...

salam readers...ape kbr hari ni?...smoga kalian mendapat barakah d hari Jumaat ini...
isu hari ini ialah, perlukah saya memulakan langkah untuk berniaga???...saya berminat sebenarnya untuk berniaga...dalam kepala saya ni, macam2 sy nk berniaga...terutama nk berniaga tudung and kosmetik..bukan apa, bila nmpk org wat business n dapat sambutan, saya pn bersemangat untuk berniaga...d samping itu, tujuan sy adalah utk bg kerje kat my sister..ye la, dia msh menganggur, walaupn dh 3 thn dia konvo..hehe
so, perancangan saya ni, nk kuarkan ckit duit gaji untuk melabur and beli barang...sangat berharap, business ni berjalan dengan baik...kena positive thinking la kan??...hehe..nk start early year 2012 la...wish me luck!

Thursday, December 8, 2011

Gila shopping online..

salam readers...apa khabar smua??..harap sihat smuanya...kali ni sy nk crita tntg satu aktiviti baru saya...iaitu membeli barang melalui online...actually, sy ni bukan la seorang yg kaki shopping (kecuali ada geng), tp sy perasan, semenjak 2 menjak ni, gatal jer tangan sy nk view website yg jual online...pastu, suka plak tgk brg2 yg d bid (bida)...ntah dr mana la dtg penyakit br ni...haha..
sbnrnya, sejak keje ni, sy xde masa nk round2 bndr n wat window shopping..ye la kan, bndr pn jauh, kat pekan ni, ada apa la sgt...so, sy mula kan aktiviti browse website...bila dh tgk, berkenan la jugak...tp tahan2 hati jer..tggu gaji masok dulu...haha
lg satu, problemnya, bila brg tu nk d pos, terpaksa la hntr kat alamat bapa saya..ye la, klu hntr alamat pejabat sy ni, kenala sy pi amik sndiri kat pjbt pos...mana la saya ada masa n ada kenderaan nk ke pejabat pos...so, my parent dh tentu2 tau penyakit suka berbelanja saya ni..masalah jugak tu...wlu bagaimana pn, sy cuma beli bnda yg perlu jer...xnk la membazir.. "Membazir itu amalan Syaitan"..hehe

P/S : "Gunakan teknologi sebaik mungkin"...

Wednesday, November 16, 2011

antara bekerja dan belajar...

assalamualaikum...sahabat2 yg lalu d blog aku ini...sgt lama aku x update blog ni...hehe..kemalasan tahap gaban telah melanda...actually, aku dh pn menjalani hari convocation aku pada 8 oct 2011...sgt best time tu n x dpt n gambarkan...byk tgkp gmbr utk kenangan...tp blum lg letak kat blog aku ni...sekali lg, aku mmg malas...haha..nnt aku ceritakan pengalaman aku d cna selama 6 hari...
kali ni aku nk kongsi pengalaman aku melalui 2 fasa dlm kehidupan, iaitu sbg seorang pelajar dan pekerja..spt korg sdia maklum (sape2 yg pnh t'bc entri terdahulu), aku skrg ni sdh b'gelar pekerja..nama jwtn pn bleh tahan..Executive dowh...tp gaji x la besar pn...tp boleh2 la tahap kmpg ni...xde ape pn nk fikir...
masa zaman bergelar pelajar dulu,bnda yg paling di benci, tentunya exam...ye la kan,sbb kna perah otak n kudrat untuk revise blk smua chapter..lps exam la plg siok..tp bila tggu result, kecut plak perut...doa' spy xde paper repeat..syukur aku xpnh repeat paper spnjg blaja d UIA..tp result tidak memuaskan tu, mestinya ada...sbb aku bkn la org yg bijak, dan ada sdikit kemalasan..wahaha..lg 1, wat assignment...padahal,dlm dunia technology ni, smuanya mudah...spnjg aku belajar, aku rasa hanya 3% assignment aku merujuk kpd buku...yg lainnya, tentunya dari sumber internet...
masa blaja dulu, even sibuk pi kelas, tp x la rasa penat sgt...ye la, kelas pn, x la full sgt..yg pnt tu, jalan kaki pergi n balik dari kuliah...sblh malam selalunya dh relaks..cuma kdg2, ada la kelas..tu pn tak la hari2..klu xde kelas, boleh relaks2 smbil tgk muvi..cuma, klu ada assignment nk kena wat, kena la tumpu pd assignment...xleh nk mengadap muvi...kul 1 br tdo..xkira la ada assignment or tak..hehe..aku plak suka benor tdo petang..aku mesti cr ms utk tdo..tu la aku x suka kelas petang...aku xde mslh bgn pg..hehe..tp most of my friends suka kelas ptg, coz dorg liat bgn pagi...haha
masa blaja dulu, hidup aku d kelilingi bestfriend and kwn2 sekuliah mahupun se university...pendek kata, bila aku dlm kesusahan, ataupn stress, aku mesti mengadu ngan dorg. lgpn, aku bkn jenis mengandu ngan family aku..coz, family aku bkn jenis luah2 perasaan ni...hehe..so, bila dh luah perasaan, lega la sket..dan kemarahan tu pn akan terpadam dgn sndirinya..lg 1, aku bkn jenis pendendam...
bila dh keje ni, bnda yg paling aku malas adalah pi keje dan menatap wajah bos...tu la aku paling tensen tahap gaban...tp, bila bos aku pi out station, wow!..semangat aku pi keja...keje tu x la tensen sgt, coz aku org baru...br tgh blaja selok belok dunia kilang ini (company)...staff2 lain pn xde masalah..smua baik2 nagn aku....i like!!!..hehe
antara benda yg paling best time keje ialah time gaji masuk...hohoho...mmg excited tahap gaban bila tiba ujung bulan...payment biasanya d bayar ujung bulan dlm 28-30hb stiap ujung bln...tp slalunya aku lmbt sehari la..coz pkai bank lain..tp bila sebut gaji ni, ada saja yg d rancang..smpi x cukup jer untuk simpanan...haha..agak boros..tp aku boros pn, belanja utk family jgk la..bkn nya pi berhibur or beli barang yg x tentu2..ye la, aku ni dok jauh dr bndar...jarang la dpt pi shopping complex..hehe
betol la org cakap, waktu belajar la paling best...ye la, byk masa yg kita boleh luang..stiap hari pi kelas, blaja bnda yg baru..klu masa keje ni, asyik mengadap bnda yg sama...smpi kita pn x pasti, bila la akan tamat...huhu..skurg2 nya, time blaja, kita tau gak bila kita akan habis blaja...btul kn?
sbnrnya, byk lg perbezaan antara belajar dan bekerja...aku pn dh abes idea..hehe...lain kali,smbg lg crita yer..bye guys...assalamualaikum...

Wednesday, August 17, 2011

aku risaukan diri sendiri

dh masuk minggu ke 3 aku msk keje kat cni...tp mcm msh ssh aku nk adapt dgn org2 cni..dorg tu ok je..cuma kdg2 aku rasa aku xngam dgn dorg..mgkn tahap pemikiran yg berbeza...ye la..dorg tu lg berumur dr aku n dah lama keje..aku ni msh berfikir mcm time blaja dulu..fikir utk diri sndiri jer...aku kna improve diri sendiri. bila dh msk alam b'kerja ni, pemikiran kena matang..aku terlalu fikir utk perfect d mata org..kdg2 tak mahu bertanya sampai keputusan yg aku wat x betul...last2 sendiri tensen..hehe.lg 1, aku tak percaya dgn keupayaan diri.rasa mcm xbleh jer nk wat keje2 d cni..mcm ssh..ye la, aku bkn minat dengan programming ni...tu la kdg2 aku rs, aku x layak ada d cni n keputusan aku salah..apa2 pn, aku harap aku dpt tangani smua ni...

Thursday, August 11, 2011

teruknya bos aku...

aku bkn nk kata apa la...tp mmg kenyataan yg x dpt d nafikan..dia mmg teruk..mmg x hormat org lansung..ye la, mmg la dia tu manager, tp xkan x reti nk hormat org lain terutama org yg lagi tua..ada bbrp la cnth..kami pya ceiling pejabat basah sbb ada air aircond menitis dr bumbung..so, lama2 esbestos tu merekah sbb terlalu kembang( mcm biskut yg d cicah dlm milo) dan akhirnya runtuh...mmg ada report ngan pihak admin, tp org admin pn mencari2 dept yg uruskan bnda2 mcm tu..so, takes time n akhirnya runtuh sndiri..ngam la plak time tu, org smua dh blk n bos je yg ada kat office..esoknya, kami kecoh2 la pasal tu..ada pakcik tu tolg bersihkan, n boleh2 plak bos tu marah dia..org tu xtau apa2..dia just bg pendapat jer apa yg patot d buat..trus bos ckp, tak payah la dia nk ckp apa2 lg, bnda dh jadi..mmg nmpk la gaya dia tengking pakcik tu..last2 pakcik tu ckp, buat apa bos nk marah dia, dia tau la dia tu kuli..jgn la pndg rendah ngan dia..mmg x patot..!
ari ni plak, ceiling atas meja bos plak yg nmpk mcm nk runtuh ..so, staff aku move la meja dia yg pnuh dgn harta karun yg menggunung tu..so, bila dia tgk, dia tya la, siapa yg move meja dia??..so, staff jwb la, takot runtuh..nnt kena meja dia terutama komputer..so, dia marah2 la knapa pihak yg membaiki tu tak siap2 lg baiki..bila dtg pekerja utk baiki, dia marah lg org tu..dia ckp, knp br nk baiki.?.bagus tak payah baiki lansung..bukan reti nk ucap terima kasih...utk pengetahuan smua..bos aku tu bkn bangsa sama ngan aku..hehe..sbnrnya, x kira bangsa bila kita perlu menjaga adab n hormati org lain..baru la org akan hormat kita juga..ni tak, asyik dapat sumpah dari org lain jer..hehe..

Sunday, July 31, 2011

aku dh bekerja....

sape sangka, dlm sekelip mata je hidup aku dh berubah...alhamdulillah..sekarang aku m'jadi pekerja SFI (sabah forest industries sdn.bhd)..sbg MIS Executive(management information system)...ari isnin tu(25 july), aku n mama pi pekan sipitang...baru gaji kn, so urus la smua bayaran2 bil...tiba2 dpt kol dr SFI srh datang medical check up ari tu jgk...trus la kami cari kereta utk ke cna..kebetulan terjumpa ngan abg sedara aku yg juga pekerja cna..lepas amik surat dr HR, trus pi klinik SFI...kn srh wat x-ray d hospital sipitang..1st time ni wat x-ray...hehe..pastu pi fotostat smua dokumen x sign kat JPN..kul 2 blk smula ke klinik SFI..tp ada 1 berita yg sgt mendukacita kan...pulse rate (nadi) aku terlalu tinggi..smpi 138..kena test smpi 4 kali..normal utk size spt aku sepatutnya hanya 70-80..doktor kat cna srh aku rujuk ke hospital sipitang coz aku kna suspek ada penyakit "hypertiroid".. kul 3 tu trus pi hospital utk cek..pulse aku kat hospital plak, 127..so kna amik darah plak utk ujian..sebulan lg br result kuar..patutla, aku xpnh nk gemok wlupn aku mkn byk..n aku selalu berdebar2..tu rupanya, tanda2 penyakit...huhu.
hari selasa aku start keje...smua org dh bg amaran tntg bos aku..bos aku xde this week coz dia outstation...smua org kata dia garang n jahat...dia yg interview aku ari tu..owh, tensennya keje mcm tu..aku pi keja jam 6.30pg n balik kul 5...kul 5.45ptg br smpi umah..ikot sorg pakcik yg keje kat SFI jgk..mcm ssh aku nk adapt environment kat cna...dh la kwsn kilang..keje mmg byk la coz our department yg handle smua operasi komputer..kna masok kilang..ari khamis tu aku kna masok kilang utk kenal dgn smua pjbt yg ada komputer..pya la luas kilang tu..bhy plak tu..adess..xdpt aku ingat semua department n lokasi d cna..aku tgk dorg mcm terer btul keje..aku mcm xtau apa2..takot aku kna jerit oleh boss aku yg garang tu...esok br dia blk..mudah2an dia ok..harap aku tahan keje cna...aku just kontrak setahun je..klu tahan, hrp dpt smbg...klu x, cr keje lain la..hehe..

Tuesday, July 19, 2011

kalau x sdia, x payah dulu...

aku br sedar 1 perkara...br je td pas kna tepon oleh syarikat yg aku mnta utk keje...syarikat komputer kat KL...dia tya, bleh ka aku pi cna utk interview..aku ckp la aku xbleh dtg dlm waktu terdekat..so, org tu mcm mrh la ckit...ye la kan, aku mnta keje, tp x sdia nk pi cna...last2, aku withdraw je smua application yg aku mnta kat jobstreet...bgs lg aku withdraw..drpd menyusahkan org kol aku pggl interview...org cbuk2 cr keje, aku pn cbuk jgk...tp x sdia pn...tggu la dulu pas konvo...hurm....jgn ikot mcm aku..

Friday, July 8, 2011

1st interview

pg td aku pi interview kat satu company d cni sbg IT executive..aku ada mnta melalui form n internet...petang kelmarin aku dpt kol srh dtg interview pg ni...pya la kelam kabut.x sangka plak secepat ini dpt panggilan interview...x prepare ape pn...
nk kongsi ckit pengalaman aku pi interview td..pakcik aku yg hntr..naik motor lg tu...cun2 aku pkai baju kurung, naik motor la plak...apa nk wat...xde kenderaan, coz aku kna srh dtg sblm jam 8..aku smpi cna dlm jam 7.40pg...tggu pya tggu, kul 9 br kna panggil..yg interview aku, ada 2 orang, sorg wanita india n sorg wanita melayu...mmg speaking gila la...ntah btul ke tak apa aku ckp...aku dh kna bg warning yg wanita india tu mmg garang n strict gila..dia ktua bhgn IT unit kot..muda lg..1 st aku kna srh introduce la diri aku..aku crita psl background...bila dia start tya pasal komputer tu la aku dh mula gelabah...ye la, wlupn aku ni ada degree dlm bidang IT, trus terang aku ckp, bkn nya aku tau sgt..hancuss dowhh!..jd blank aku bila dia tya mcm2..
bila dia tgk aku pya transkrip, dia ckp, subjek yg aku amik x byk relate sgt ngan IT...smpi amik subjek Islamik n economics hmpir setiap semester...nk wat mcm mana, tu la requirement UIA...pntg jugak ape pelajaran tntg ilmu Islam..bkn sng nk dpt kn??ktua bhgn IT tu tya, sanggup ke aku blaja programming language baru n brp lama aku amik masa?..sbb yg aku blaja skrg ni just 1% je dr requirement dorg...aku ckp la, mgkn 2 bln...aku ni bkn pndai programming..dh la programming dia aku x pnh dgr pn....habisla...last sekali, dia ckp, aku mgkn x dpt jd permanent staff, just contract je...bila dia ckp, mcm x caya jer aku pya final year project bleh dpt A- sbb programming aku bkn cemenrlang or A pn..siap tya lg apa pgkt supervisor aku...aku ckp la assoc prof Dr..dia tya, knp x bw report??aku ckp la aku lupa..mana la aku ingat nk bw apa..xlama pastu dia blah pasal dia kna pi KL..dorg ckp, aku lmbt dtg..padahal aku smpi awl kot..dorg jer x pggl..salah bhgn reception la tu...
pastu yg sorg lg interview aku plak yg sambung.dia bhgn HR..aku ok ckit ngan dia..dia tya la bhgn mana lg yg aku minat?aku ckp la management n HR..trus dia tya aku minat jobscope yg mcm mana,...aku ckp la, mgkn bghn handle event n communicate with people..bila dia tgk aku pya transkrip, dia nmpk la aku ada amik animation and creative design..aku ckp aku minat bhgn tu...dia kata bagus..dorg mmg perlu org..mcm ada chance aku keja bhgn HR
aku berdoa sgt aku x dpt bhgn IT...sbb aku kna tahan stress bila keja cna..owh tidakkk!!!..klu bleh nk keje bhgn HR jer...klu xdpt pn xpe...insyaallah still ada peluang lain, insyaallah....aku br tau, mgkn aku x patut mnta bhgn IT..mgkn yg ringan2 bleh la...bila kna yg belakang2 tu aku x sanggup...doa'kan aku x dpt bhgn IT kat Company tu yer...hehe

Monday, July 4, 2011

Malaysia negara yg aman...

sejak bbrp minggu ni sibuk dengan berita pasal perhimpunan BERSIH...aku pn dh naik muak dengar...smpi satu ketika, aku mengomel time tgk berita, mama aku pn cakap..."apa angah ingat, klu dh start huru hara, boleh kembalikan keamanan ker???"..baru la aku terfikir...betul jgk..klu kita tak halang benda ni dari berlaku, kita akan menyesal kemudian hari...aku tau, tujuan sbnr perhimpunan ni, adalah untuk menuntut keadilan..aku jgk menyokong sbnrnya..namun, ni bkn cara yg betul buat kita..kita ada undang2...
sbnrnya, ketika perhimpunan bersih pada kali pertama lbh kurang 3thn lebih yg lepas, aku jgk jgk berada d sana...oppss, jgn silap...bkn sbg peserta pehimpunan..masa tu aku baru 1st year, 1st semester d UIA...aku n kwn2 karib aku, Cla n Leyna pi jalan2 d KL...biasa la, waktu tu, tmpt paling kami gemar shopping adalah masjid Jamek..hehe..kami hairan sbb spnjg prjlnn dr Gombak, jalan agak sesak dr biasa...pelik sbnrnya...pastu nmpk polis2 mengawal d seluruh shopping kompleks SOGO..kami ni xtau ape2...sblm tu kami pi Times Square..kiranya kami tiba lewat ket Masjid Jamek..tgh jln2 tu, kami heran org kecoh2..pastu kami terasa mata kami pedih...rupanya, br kami tau, kami terkena tempias gas pemedih mata...barula kami rasa takut...
bila time blk plak, LRT tu pnuh ngan org2 berbaju kuning..siap ngan ikat kepala lg..sbnrnya, kami ada terjumpa ngan kwn2 yg dtg dr Pahang, yg turun ke KL semata2 nk ikot perhimpunan tu...dahsyat sungguh semangat mereka..bila dh balik asrama, baru la tau keadaan sbnr...dgr berita..kami ni manala tau apa2...rupanya waktu tu d larang keluar...kami ni x baca berita...tu la xtau...tp syukur kami blk ke asrama dgn selamat...
cuma aku nk ingatkn kat cni, kita fikirla sblm kita bertindak...jgn jadi mcm negara luar...sbb, bila kita lalai, rmai yg akan amik peluang...cintaila negara yg aman ini...

Tuesday, June 28, 2011

pemergian yg mengejutkan....

ntah knapa aku asyik teringat2 kat arwah kak Ain...mgkn sbb aku br je jmpa dia ari jumaat lepas, tp x smpt nk tegur...smpi kadang2 aku b'fikir, alangkah baik klu aku menegur arwah time tu...ntah la, semuanya telah d tentukan ALLAH..kematian tanpa tanda ini sememangnya amat menakutkan kita..sememangnya kita tidak bersedia menghadapinya. ia berlainan dengan melihat seorang yg sudah nazak, kerana kita akan bersedia dr segi mental...ajal tidak mengenal usia..bila ia datang menjemput, bersedia atau tidak, ia tidak akan d tangguh walaupun sesaat...walaupun aku tidak la rapat ngan arwah, cuma hanya kenalan..hanya parent kami yg rapat..
teman2 amat terasa pemergiaan arwah, apatah lagi familynya...lgpn, ini ank yg kedua meninggal dlm keluarga tersebut..dua2 pn meninggal akibat kemalangan motorsikal...tentunya parent arwah terasa sangat kn? sbb ank2 yg pergi dulu sebelum mereka...aku harap mereka tabah menghadapi ketentuan ALLAH ini...kita juga sbnrnya tidak pasti, adakah kita mampu tabah jika d uji dengan pemergian tanpa d duga seperti ini.....

Monday, June 27, 2011

alfatihah buat kak Ain Khamis..

br je beberapa minit td aku dpt berita bhw seorang teman time aku kecil yg juga senior aku d UIA meninggal dunia akibat kemalangan...yg wat aku terkilan, aku br je terserempak dengan allahyarhamah ari jumaat lepas kat CIMB putatan, tempat dia bekerja...tp aku x smpt nk tegur coz dia tengah cbuk bekerja..kemalangan tu berlaku kat Likas..menurut crita, dia br lepas balik dr pameran...motor yg dia tunggang kena langgar dr belakang dan dia terjatuh...pas tu kena langgar oleh bas..dgr kata, smpi helmet yg arwah pkai, pecah...lg satu, adk lelaki allahyarhamah juga meninggal lbh kurg 3 thn yg lepas..seorang pelajar maktab perguruan...dan allahyarhamah menunggang motor yg sama ketika kemalangan...sesungguhnya, ajal dan maut itu d tangan Allah...kita tidak tahu bila waktu dan ketikanya...dan adakala, bila kita lalai, ajal datang menjemput...Ya ALLAH, kami mohon agar d permudahkan kematian kami dan moga kami bersedia menghadapinya....

Tuesday, June 21, 2011

remaja masa kini....

masalah gejala sosial bkn lagi isu baru yg kita dgr...bnda ni dh lama berlaku dan xde jalan penyelesaian nya lg buat masa ini..bila kita berbicara tentang masalah ini, kita mula menunding jari menyalahkan sesama sendiri...ada yang kata, ni salah ibu bapa, ada yang kata ni salah remaja tu sendiri...tak kurang juga guru2 turut d salah kan..bagi yang belum berumah tangga dan belum memiliki anak spt saya, senang je la kan nk tuduh ibubapa sbg punca...
walau siapa pn yg kita persalahkan, kita harus ingat, sebenarnya, smua pihak bertanggungjawab...hatta masyarakat sendiri pun harus memainkan peranan..saya bkn nya nk ckp tentang keburukan org lain, benda ni pn berlaku d sekeliling saya dan tidak malu juga untuk saya katakan, ia berlaku dalam keluarga saya sendiri...bukan keluarga yg dekat la...hehe
remaja2 terlalu terpengaruh dengan budaya tidak sihat dan pergaulan bebas..tidak salah jika kita meminati hiburan2 tak kira luar atau d dalam negara...namun, harus pandai menilai...saya juga seorang yg sangat meminati hiburan negara korea..tapi harus ingat, ia sekadar hiburan tanpa kita mengambil budaya2 yg negatif..
kalau ibubapa tak bertegas dengan anak2, anak2 mula berani melalukan sesuka hati...dh berani keluar mlm tnpa keizinan..merayau tak tahu hala tujuan..ini antara punca masalah sosial yang melanda bangsa kita...banyak lagi yang nk saya bicarakan,..kita kupas lagi isu ini akan datang....salam ukhwahfillah...

Friday, June 17, 2011

sekolahku...

Bertahun lama aku meninggalkan
Laman sekolah yang penuh kenangan
Memori indah mengusik di jiwa
Suka dan duka dalam memburu cita

Masih terbayang kenakalan teman
Usik mengusik bersenda gurauan
Kini setelah kita berjauhan
Semuanya itu menjadi kerinduan

Tetap segar dalam ingatan
Kali pertama berkenalan
Senyuman mesra menyimpulkan
Tali persahabatan

Hingga kini masih ku simpan
Kata semangat buat bekalan
Pesanan guru menyalakan
Obor penyuluh kejayaan

Dan di sinilah tempat ku berlari
Jatuh tersungkur bangun kembali
Biar diranjau onak yang berduri
Semuanya tak ku peduli

Terkadang cinta jadi permainan
Namun di situ ku temu iktibar
Makin ku sedar erti kehidupan
Tak semudah yang difikirkan

Hingga kini masih ku simpan
Kata semangat buat bekalan
Pesanan guru menyalakan
Obor penyuluh kejayaan

Dan di sinilah tempat ku berlari
Jatuh tersungkur bangun kembali
Biar diranjau onak yang berduri
Semuanya tak ku peduli

Terkadang cinta jadi permainan
Namun di situ ku temu iktibar
Makin ku sedar erti kehidupan
Tak semudah yang difikirkan

Oh sekolaku, kau amat ku rindu
Tempat bermula ku menimba ilmu
Jasanmu guru mendidik daku
Namamu harum di dalam ingatan
"You're my lovely school, I love you, I miss you"

by : UNIC
album : satu tekad

p/s:tiba2 teringat kat teman2 skola lama n universiti time karaoke lagu ni....huhu..rindu la ngan kawan2..ni smua utk kalian

Tuesday, June 14, 2011

ingat pada kematian....

tahu kah kamu bila tarikh dan saat kematianmu????...semua orang tak tau kan?itu adalah salah satu rahsia milik ALLAH yg di rahsiakan daripada kita...aku tiba2 terdetik utk berbicara tntg hal ni bila tgk Imam Muda siri 2...tajuk task dorg minggu tu adalah "saat kematian"..imam2 muda ni kena suruh pi ke penjara n jumpa dengan banduan akhir..banduan akhir ni adalah mereka yg telah di jatuhi hukuman mati dan hanya menunggu saat di hukum gantung...macam2 la jenis org imam2 muda ni jumpa..ada yg tak dapat terima hakikat dan rasa tak adil..pasal byk lg org2 kat luar yg buat dosa dan maksiat, tp tak tau pn bila saat kematian mereka...sedangkan banduan2 tersebut hanya menghitung hari kematian...
tp ada juga yg dah insaf...sebenarnya, orang2 spt ni x perlu kita sisihkan...mgkn mereka lebih baik dari kita yg berada d luar ni..
byk ikhtibar yg dapat kita dapat dr program2 mcm ni...ye la, bkn stakat nk tgk hiburan, sekurang2 nya hati kita ni perlu d tarbiah agar tidak berkarat..maklumla, dh dok kat umah ni, mana ada lg dengar ceramah2 dr org berilmu...nk pi masjid, lambat lg la kan? so, amik la peluang tgk siaran2 yg ada unsur2 ilmu tarbiah agar hati kita tidak akan gelap dan berkarat...renung2 kan dan selamat beramal...(^_^)

Monday, June 13, 2011

kembali sunyi...

cuti sekolah dh abes...so, umah kami kembali sunyi...tinggal aku, along and mama jer...adik aku dh blk smula ke asrama, n abah blk ke Papar smula stelah bercuti 10 hari...nk crita ckit la pasal majlis perkahwinan kazen aku tempoh ari...agak meriah dengan kehadiran saudara2 n jiran tetangga...mmg sibuk n penat sepanjang majlis 3 hari tu...mama aku la paling cbuk sbb bertugas sbgai tukang masak...mlm sebelum bersanding tu, dia lansung tak tidur...kami smpt gak la blk mandi n salin baju...sbb kami dtg sblh pagi n balik lbh kurg kul 10 mlm...
macam2 acara yg mereka anjurkan...ada hadiah d sediakan...budak2 n org tua la plg seronok...bdk2 muda tak la rmai sgt...sempat gak aku jeling2 pemuda kampung cni...haha...ala, saje nk usha2..mana tau ada calon menantu untuk mama n abah aku...haha...gurau jer...
bbrp ari lepas, ujan turun sangat lebat...smpi air paya melimpah bawah umah aku...nsb umah aku tinggi...air dari sawah melimpah ke jalan raya...apa lg, seronok la kami main air banjir...ank bandar mcm kami, mana la jumpa air banjir...so amik kesempatan main air dgn kazen2 aku...haha..mcm bdk2...siap tangkap ikan lg...seronok sungguh dok kat kampung ni...belajar hidup sederhana n bersyukur dengan apa yg ada....

Tuesday, May 31, 2011

keje-keje kawen

3 june ni, salah seorang kazen aku akan melansungkan perkahwinannya, dengan orang perak..so, skrg ni, sanak saudara sedang cbuk membantu apa yg patot..x ketinggalan jgk kami sekeluarga...maklumla, dh dok dekat ni, xkn x tunjuk muka plak kan? apa plak nnt org kata...lg pn, dapat gak rasa suasana org berkenduri...bila bercakap tentang kawen ni, ingat plak tntg diri sendiri, bla plak turn aku ni kan???haha...tp xpe,mama aku ada cakap, bila dh sampai jodoh, selalunya tak amik masa yg lama..tup2 dh amik keputusan nk kawen...btol jgk la..sbnrnya, time tu jugak,bbrp org kawan n senior aku akan kawen..nampaknya, tak dapat pi la...klu x, bleh jugak jmpa kawan2 lama sbb dengar dorg nk wat konvoi...xpe la, yg pntg, aku doa' kn mereka smua bahagia bersama pasangan masing2...(^_^)

Monday, May 16, 2011

hidup di tempat baru...

aku dh selamat smpi sabah pd 10 mei...tp aku stay dulu umah cla smpi 13hb mei n balik sipitang ngan abah...sepanjang beberapa ari kat cni, aku cuba sesuaikan diri...alhamdulillah, smuanya ok...x la stress pn...idup dengan aman..hehe..yg kurg2 tu, biasa la...msh bleh biasakn diri...idup aman n sentosa d kmpg...haha

Wednesday, May 4, 2011

alhamdulillah...aku lulus

alhamdulillah....syukur sgt2...aku lulus akhirnya!..graduate dr UIA..tggl menghitung hari konvo jer...pointer aku naik n tak sangka agak baik...utk paper EOP, aku lulus jgk wlupn just dpt B-...tp syukur sgt coz aku bimbang sbb carrymark aku sgt ckit n hampir gagal...cuma time final tu aku rasa bleh jawab ckit la...tggl nk blk umah jer lg...x sbr rasanya!!!

Friday, April 29, 2011

cemburu itu...

bila kau rasa cemburu...
kau harus ingat, ada kah kau layak untuk dapatkn nya???
adakah usaha mu sama dengan mereka???
ada kah masamu di isi dengan sepenuhnya untuk melakukannya??
adakah tindakan mu wajar untuk dapatkannya???
maka..usah la kau cemburu melainkan kau telah berusaha dengan gigih...
dan bersyukur dengan apa yg kau ada...
kerana, mgkn org lain tidak sebaik nasib mu...
jgn jadi terlalu tamak...

Saturday, April 23, 2011

pertemuan terakhir...

br je blk dr KLCC...pi jumpa fakhrul wat kali terakhir...mula2 aku agak rs dingin..ntah knapa..last2 aku cuba jgk bercakap mcm biasa..dh bleh control perasaan...just jalan2 n duduk bercerita...mengimbas kenangan lalu n mendengar cerita sebenar dari dia...hurm, agak tertekan la bila dgr cerita sebenar dia...abg dia dh wat persediaan nk kawen..kna restu je dorg..sbb bakal kakak ipar dia tu org kelantan gak...ini x adil!!!..huhu..xpe la..nk wat camne???
kami akhiri dengan mohon maaf n mnta halal segalanya...dan ia berakhir d situ saja..babai...





Tuesday, April 19, 2011

terlerai sudah kasih kami...

18 april...ari ni, kami mengambil keputusan menamatkan hubungan kami...demi kepuasan parent fakhrul...aku tak mau hubungan kami mendapat tentangan dan tidak d restui...wlupn hati x rela, tapi terpaksa...just jd kawan...moga kami temui cinta sebenar...hya padaMu ALLAH kami berserah...

Friday, April 15, 2011

mereka tak restui kami...

aku br dapat kbr dr fakhrul sbntr je td...dia kata, parent dia halang hubungan kami...konon kami duduk jauh n parent dia nk dia cr org kelantan gak..ni la perkara yg amat aku takutkan selama ni...aku takut hubungan kami di halang oleh keluarganya...maklumla, bukan semua parent mcm parent aku, memberi kebebasan kpd anak utk memilih pasangan hidup, asalkan baik n boleh membahagiakan..
aku tak tau nk cakap mcm mana lg..perlukah kami mengundur diri?atau teruskan jgk walaupn x d restui..?..tp, aku kna ingat, klu dh x d restui, hubungan tu x kemana..tolg la aku...!

abes dah...

abes dh paper aku ptg td...hurm,..bleh la ckit2 jawab.. tp xtau la btul ker tak..harap dapat markah bagus n lulus..agak menakutkn paper ni...huhu

paper terakhir...

sebentar saja lg, aku akn menghadapi paper terakhir aku sbg pelajar UIA...huhu..nervous la jgk..dh la paper english...hope dpt wat yg terbaik...ya Allah, tenangkn jiwaku ketika menghadap paper tu nnt....amin..chayo2!

Friday, April 8, 2011

down....

br je blk dr bergembira mkn steamboat ngan kwn2 kat flamings...asilah, leyna, baiti n aneeq..kenyang giler la...
then dapat brita dr mama..kemungkinan besar kena pindah keluar. mama kata nk balik sipitang jer..malas la nk blk2 pndh ni..yg bikin sakit ati tu, mcm sengaja jer kami kna halau kuar..bengong btol la!!..padahal umah tu br jer kna bina semula x smpi 5 bln..nk d buat taska kunun..kepala hotak nk wat taska!!..nak hntr anak sape kat cna??...mama kata, mgkn, bkn nk hntr anak, tp bapak nya yg nk pi taska!! wakaka..maklum la, dh namanya taska, mesti la pekerja muda yg keje cna kn? suka la tu mereka2 yg gatal..x puas ati btol! dh siap kat notis board n tender pn dh ada..takpe, setiap perbuatan jahat tu, pasti ada balasannya!
lagi 1, aku cek carrymark EOP aku,..mak aii, paling lowest kot!..mmgla lepas stengah, tp nmpk sgt rendah..mmg bikin aku down n bad mood..tp, sape srh aku yg malas kn??..aku x blaja pn ms midterm tu..nmpknya kena usaha final paper ni..Go Go fighting!!...u can do it!

Thursday, April 7, 2011

Mereka bahagia...

sekarang ni musim exam...aku dh abis 2 paper..tggl 1 lg pd 15hb ni..insyaallah, tu paper aku yg paling last sepanjang aku blaja d cni...harap semuanya berjalan dengan lancar...
semenjak 2 menjak ni, rasa jeles plak tgk org yg dh kawen..bahagia jer...owh, jelesnya!..apa lg klu kawen atas dasar suka sama suka.n lebih sweet tu, yg Islamic couple..wah!..dh la kawen muda, romantik plak tu...haha
tp, klu aku yg d suruh kawen skrg, mesti aku tolak.. blom lg sedia!...hehe..org yg nk kawen ni, perlu sedia dr segi mental n fizikal..aku ni takut x thn mental jer...cepat stress..lg 1, mesti dapat restu kdua2 pihak keluarga..mana bleh main redah jer nk kawen ni.
tgk dorg mcm dpt kepuasan jer lepas kawen...smua benda jd senang..ye la kn,dh boleh kongsi suka n duka bersama..huhu..macam best jer kawen ...
wlu apa pn, syabas kpd kwn2 aku yg dh kawen...smoga mereka trus bahagia bersama keluarga..tggu giliran aku plak...haha
"kita selalu melihat kebahagiaan pada org lain, namun tidak melihat pd diri sndiri"...

Sunday, March 20, 2011

pre-graduation dinner..

on 19 mac 2011, we had a dinner...for final year year student...only for ICTs...mula2 xnk pi...mmg dh nekad xmo pi...dorg cla n leyna pn sama...bkn nya ada duit..mahal plak tu..mula2 rm 100, pastu br turun rm65..puas d paksa, br la aku pi...mula2,bosan gila aku kat cna sbb xde geng..tema mlm tu, "oscar"...glamour gila la kwn2 aku...tabik spring..aku jgk mcm org salah tempat..rileks jer pkai kasual, blaus n jeans...tp ttp comel mcm biasa...wakaka..
majlis agak kelam kabut coz just ada ms 2 jam jer..mkn bleh tahan la, western food..puas amik gambar la ngan kwn2...selit2 je masuk dlm camera org..pi n pulang ngan pian..
x la ramai sgt yg datang..x smpai kot 40 org..tmpt pn kecik jer..dpt la jgk cabutan bertuah..tp ntah apa2 hadiah nya...hehe..blk asrama dkt kul 12.30pg...

Friday, March 18, 2011

tensennya akuu!!

tgh wat draft report fyp ni...huarrgg!!! byk lg dowh..esok nk hntr..ni dh kul 2 pg..esok dh la kelas kul 8.30..mcm mn ni?tekanan laa...tp tetap gak fikir nk tdo..sempat ke nk siap esok ni...hrp2 sempat la...help me!!!

Tuesday, March 8, 2011

balik sabah...

4-7 mac...kami balik sabah..melarikan diri dr segala masalah d U...Irni, bdk blik aku pn ikut blk...wlupn sekejap, tp puas hati...dapat balik umah, sape tak puas ati kn? tak sangka dapat gak balik ngan tambang murah...tp bila balik asrama, terpaksa la berdepan dengan realiti kehidupan sebenar sbg seorang pelajar...hurm, tabahkan hati...x lama lg nk abis blaja...chayo2!..

kecewa..

br dpt result EOP..failed!..ngeng btol la...padan muka..org lain dpt markah bagus..aku jgk yg failed...dh agak dh..rasa mcm xleh jwb je time tu...dh la byk yg aku tukar jwpnnya..padahal dh btol...tensen2...fokus la ni utk final exam!

Thursday, February 24, 2011

FYP(final year project) yg memenatkan...

penatnya aku....br je balik dr fyp lab...dok cna dr pg lagi..dekat 12 jam kot...gara2 nk siapkan system aku yg ntah apa2 ni...tp ada satu berita gembira, group aku present ari isnin or rabu..lewat petang td dorg dpt kol dr office kata presentation kami kena postponed...lega la ckit..rasa tak larat dh...klu x, mlm ni mesti tak tido gara2 kna siapkan system and slide presentation untuk esok...kesian kat kawan2 yg lain...tp yg tak bestnya, org lain nnt dh selesai, kami br nk present...gerenti jeles plak...haha..
harap semuanya berjalan lancar...amin...

Tuesday, February 22, 2011

saat2 terdesak...

assalamualaikum semua....
skrg ni aku tgh cbuk tahap kritikal sbb nk siapkan FYP (final year project) aku...25hb Feb ni dh nk beta testing...huarggh!!, byk lg ni tak siap...rase nk nangis...sape srh main mula2?..dh ujung2 br kelam kabut nk wat...ni pn aku kat FYP lab, nk smbg keje ni...hrp dpt keputusan yg memuaskan...xla harap excellent pn...
oh ya, br letak muzic box kat blog aku ni...aku suka lagu ni...from 2AM.korean singer..maksud tajuk lagu ni, I can't let you go, even I die...dengar kan la...hehe

Tuesday, February 8, 2011

bila jam tgn lewat 20 minit....

ni aku nk crita betapa penting nya ada byk jam untuk d refer selain jam tangan...kisah ni berlaku pd aku kelmarin (7 Feb)..lepas pi pos office, aku pi la FYP lab..nk cr bahan utk CDT kat komputer...aku jeling jam kat komputer tu, awl 20 minit dr jam tgn aku...so, aku wat xtau la...just bergantung kpd jam tgn yg kononnya betul...aku mmg perhati jam tgn aku tu tiap ms..aku ada kelas kul 3.30...so, aku tggu jam 3.25pm br nk gerak ke kelas memandangkan kelas tu hmpir jer dr FYP lab n sir kdg2 msk lewat..elok jer aku tutup komputer, aku terpandang jam kat handphone aku...APAAA!!! 3.45pm dh!!! gila la...aku tgk lg kat handphone aku yg 1 lg...sah dh kul 3.45pm...pya la kelam kabut...rupanya jam tangan aku lewat 20 minit..mgkn sbb dh bbrp ari x pkai or mgkn nk abes bateri...slumber je msk ke kelas time sir mengajar...nsb dlm bilik kuliah.klu dlm kelas biasa, malu gak la..kwn2 pn heran knp aku lmbt...hehe..pengajarannya, slalu la refer kpd jam yg lain selain jam tangan anda!.. (^_^)v

SnoW WoRLd...idaman ku..




berangan2 dpt main salji d negara luar...sblm tu, practice dulu dlm snow world ni...br la tau dpt tahan ke tak...hehe..

Saturday, February 5, 2011

aku, dia & mereka @ Genting Highlands...final part






abes jer dr main boling, kami bersedia untuk blk...time tu lebih kurg kul 4.15 ptg..bdk2 laki ikut fakhrul blk guna kreta.kami pompuan blk guna cabel car n bus..pjlnn naik cabel car b'jln lncr...terang jer tnpa kabus...
tp, bila je smpi kat stesen bas dr cabel car, tragedi yg d duga terjadi...huargghh!..tiket bas pi gombak dh sold out..yg ada pi bukit jalil kul 9 mlm..time tu br kul 5..ada kreta sapu tawarkn kreta rm20 sorg..gila la..dia kata hrga thn br cina..kepala hotak dia!..so, kami duduk n bincang cr solution..last2 kami amik keputusan naik bas pi kajang..gerak kul 5.30..yg aku tau, kajang tu jauh la..driver xnk stop kat mn2..pya la jauh..sejam lebih br smpi kajang..ujung dunia tu..nk smpi negeri 9 dh..
smpi je cna, kami try cr bas pi KL.nsb senang sbb itu mmg stesen bas.kami naik bas pi pasar seni..masyitah tggu org amik dia utk pi umah cgu zaliah..so tggl kami 8 org..smpi tgh jln, iza n ah yoon turun, amik komuter..kami x mo coz tau komuter tu lmbt n sesak..pya la rmai org dlm bas tu..pelbagai bangsa...nsb kami ada seat..
bas smpi pasar seni dlm kul 8 lbh..aku, cla n leyna singgah kedai mamak mkn nasi beryani..lapar thp kebulur...haha..kwn2 leyna (bazilah, ayang n jye) blk UITM trus sbb dorg takut lewat..mmg bas dorg naik dr cna...pas mkn kami naik lrt trus ke UIA..smpi blik dlm kul 9.30...penat btul badan..mndi n solat...n tdo trus...hehe..pjlnn yg sepatotnya x smpi sejam jd 4 jam..
mcm tu la pengalaman kami bercuti...wlupn ada pengalaman pahit, tp ttp dpt d tempuh...syukur pjlnn kami d permudahkan wlupn jauh kami berjalan...alhamdulillah...

aku, dia & mereka @ Genting Highlands...part 4




2hb Feb..lepas subuh, tdo blk..pastu,bgn lg...tp x la pg pn...dkt kul 9 jgk...haha.x sedar coz xnmpk matahari....tgk luar tingkap, waa,berkabusnya...lebih teruk dr smlm...bgn kn kwn2 yg lain...punya la pyh dorg nk bgn..aku pasang tv kuat2 spy dorg terjaga..haha..jahat2!
bila semua dh bgn, kami sarapan...mkn megi je la...tp mmg sedap giler arr...haha..pastu pi mandi sorg2..sbb nk check out sblm kul 12..lmbt sungguh dorg bersiap..dorg leyna dh kuar awl...smpt lg bergambar sblm kuar dr blik..tu la yg lmbt...
lepas check out, kami smpn brg kat kreta fakhrul...then pi mkn kat Marrybrown..asalnya dorg Blues je nk pi mkn, last2 kami pn ordr jgk..time ni kami dh berpecah dgn group dorg leyna..biar dorg pi tmpt yg dorg nk pi...takut nnt segan plak dorg jln2 ngan group kami..
lepas mkn, kami jln2 tgk outdoor...mula2 tu xnmpk apa2 la..berkabus...tp still ada org main...tanya dorg leyna, sama ada dorg nk main outdoor atau x...so, keputusannya kami x main coz dh petang..rugi jer byr mahal...RM46 tu..cuma dorg iza nk main flying coaster...aku xnk la...seram woo...aku nk main salji dlm snow world..tu mmg antara tujuan aku pi cna..nsb baik sempat msk sekali dgn dorg leyna...sejuk giler arr!!!!..sejuknya smpi ke tulang..mcm mn la org luar negara boleh tahan...hehe..mmg syok la dlm cna...
then, aku join dorg iza blk main bowling...haha..ni kali ke 2 aku main..yg 1st tu pn lbh kurg 4 thn lepas dgn family d kuantan...so, agak2 kemana la bola aku pi? ada la jgk ke longkang...hehe...tp x la teruk sgt...msh ok..aku 1 group dgn masyitah..paling byk aku jatuhkn 9pin..huhu..terer la jgk bg org yg br mcm aku...bersambung final part

Friday, February 4, 2011

aku, dia & mereka @ Genting Highlands...part 3






first, kami round2 dlm building Genting Highlands tu..tgk2 kawasan..c Blues jd tour guide kami...hehe..pening gak la kwsn2 nya..hehe..pastu kami main tembak2...masing2 tnjuk terer..kami pompuan share shoot...teruk btul la..haha..aku jgk la yg terer coz tau teknik..dorg shoot ntah ke mana...haha..pastu kami pi karaoke...ada gak la nyanyi 4 buah lagu..yg lucu tu kn, c masyitah nk nyanyi lgu english..so kami pilih la lagu Westlife klu x clap..skalinya, video clip lgu tu tnjk model pompuan pkai pakaian mandi jer...wakaka..mngucap pnjg dorg iza..haha..last2 kami stop je lagu tu..abes suara jerit2 dlm k-box...lepas stress la katakan...haha
then, dpt msj dr dorg leyna...dia ckp, outdoor x leh main..dh 8 ari tutup psl kabus tebal..aduyai!!..so kami amik keputusan main indoor je la..byr pass msk RM30..permainan x byk sgt n utk budak2 jer..haha..kami peduli ape..kami main jer semua..berebut sama ngan budak2...haha..kami main tren express n bumper car smpi 2 kali..dorg iza ttp gak menjerit wlupn dh naik kali ke 2...apa da...haha..paling syok tu, men bumper car la...langgar sesama sendiri...hehe..kami main smpi kul 12 tgh malam...then balik bilik n tdo....zzzzz.....smbg part 4

aku, dia & mereka @ Genting Highlands...part 2






pejalanan ke stesen cabel car mengambil ms lbh kurg 30 mnt dr terminal putra..then, kami tunggu plak dorg fakhrul turun dr Genting Highlands (guna cabel car)..smpi je dorg, trus kami naik cabel car..2 cabel car d gunakan untuk menampung kami yg ramai...hehe..
seronoknya naik cabel car...hehe..tp bila dh smpi kat atas, x nmpk apa2 dh...kabus giler arr!!...n sejuk...hehe
kami terus msk ke bilik..wow!..best nya bilik kami...ada 2 katil single n lengkap dgn kemudahan spt tv,peti sejuk, hairdryer,n heater...klu setakat bayar RM28 n dapat smua tu, lebih dr berbaloi la...hehe..kami rehat n solat jap..sempat plak makan 1 cup megi...haha..teliur la..sedap btul mkn megi tmpt sejuk...bila dh guling2 atas katil, rs malas plak n jalan..haha..tp bdk2 laki dah ajak kuar, terpaksa jgk la...kul 3 kami kuar dr blik..tp just bdk2 blik aku..(iza, ah yoon n masyi)..dorg leyna kata nk rehat dulu..bersmbung part 3

aku, dia & mereka @ Genting Highlands...part 1








1 & 2 Feb 2011...tu la detik gembira wat kami 12 org kwn2 lama....reunion kecil2an jer...n cmpur2 skola...haha..pompuan 9 n lelaki 3 org...bdk SMAKK batch aku, ada 6 org..pastu ada leyna n kwn2 dia dr UITM (x-SEMAI), adk iza (X-SMAKK & X-SEMAI) n kazen fakhrul...percutian yg amat menyeronokkan...ape x nya, dpt dok hotel rm28 je sbuah...dh la best giler bilik hotel tu..pejalanan d mulakan pd pg 1hb Feb...kwn2 leyna bgn awl..blom lg kul 8, dh dorg bgn..padahal janji kul 10 nk jln...hehe..semangat ba! ..pastu tggu Cla plak d bustop smpi kul 10.30..dia br bgn tdo da..haha
then,bila smpi kat LRT Putra, tggu pulak dorg iza n masyitah...dlm kul 11.30, br dorg smpi...kami amik keputusan utk beli tiket bas n cabel car je..sbb x sure pass outdoor tu valid utk sehari or 2 hari..so, kami naik bas menuju ke stesen cabel car pd kul 12....bersambung part 2

Monday, January 31, 2011

pendam...

salah kah aku bila mana aku tidak meluahkan dan menonjolkan rasa sayang?..padaku, itu adalah hak masing2...andai memendam itu adalah lebih selamat padaku,kenapa tidak aku menggunakannya?..mgkn kerana latar belakang keluarga ku yang tidak banyak menonjolkan dan menggunakan bahasa badan tanda sayang, aku terbiasa begitu...
yg bikin geram org tu, klu bab2 romantik, nk sangat tunjuk...tp family tak brani nk bgtau..ceh!, apa da...xbest btol !...dh b'buih2 aku ckp kat dia..tp dia xbrani jgk nk ckap ngan family dia..tp planning ms depan, pnjg beribu batu...huhu...apa dia ingat, syok ke jmpa senyap2, bw ank dara org jln2...last2, aku jgk yg terbabit sama..nnt family dia ingat aku pompuan murahan, waa...kn x best tu?..jatuh aku pya standard...hehe
wlu apa pn,aku berserah je pd takdir..andai ada jodoh kami, moga d permudahkan...jika tiada, hrp xde yg terluka teruk...(^_^)

Sunday, January 30, 2011

Boros oh Boros lagi..

ish3x...suka bebenor ye shopping...tak ingat dh duit blanja dh kurang...bukan xde kesedaran...ada tu ada...balik2 dok kira duit blanja tggl ckit n mampu ker bertahan sblm balik umah...tp bila dh tgk brg, main amik jer...lupa apa yg telah d rncg...biasa la..pompuan n shopping mmg kawan baik kn? apa lg bila ada sale ujung tahun and perayaan...waa, ikot skali b'shopping...padahal x smbut pn perayaan tu..aku ni sbnrnya kategori kedekut jgk..terutama bila tgk brg2 mahal...tp bila tgk harga brg tu jatuh menjunam, mula la gatal tgn nk beli...mslhnya bkn je 1, mesti amik lbh..last2, mesti habis lbh rm50...cnthnya mcm td la..aku pi Sogo nk beli hadiah mama n abah...tp ada gak menyelit sluar jeans and baju...abes rm55 aku...huhu..ada la yg tak mkn ni nnt sbb abes duit blanja..hehe..tp xpnh la berlaku ke atas aku...nauzubillah..(^_^)v

Hadiah Buat Tersayang...


br je pulang dari Sogo...td pi shopping hadiah untuk besday mama and anniversary dorg yg br lepas..Leyna yang temankan aku...ujan mencurah2 dr pg...tp kami tabahkan juga ati ni pi Sogo..sejuk lg tu...
ok tak hadiah kat atas?handbag buat mama n dompet buat abah..tau x brapa harga brg2 tu smua? RM 171.15!!!...nasib je la tgh sale sempena chinese new year...klu x, dekat rm300 tau!...tp, don't khuatir, bkn pakai duit aku..sbb, hadiah2 ni d sponser oleh adk kesayangan aku yg dh keje tu (Apis)..dia bg rm200 srh beli hadiah buat mama..then aku dpt idea, knp x belikn trus hadiah buat abah sempena anniversary dorg yg ke 27, pd 28 januari yg lepas..adik aku kata, ok jer...abeskan je rm200..xpnh woo kami bg hadiah mahal mcm ni....
asalnya, aku rncg nk mnta dia sponser dlm rm50 ke utk beli hadiah mama...then dia trus kol aku ckp dia mmg nk bagi rm200 buat beli hadiah n kek utk mama...terkejut n sgguh excited aku..aku x sangka dia akn ingat besday mama 8 Feb ni..
lg satu berita terkejut, bila along bgtau aku td, si apis bg rm1000!!! untuk mama n abah sempena anniversary dorg...aku tya along, apis bg pnjm ker?dia kata, x la..bg terus..baik giler adik aku ni...selama ni aku ingat, dia tak pnh nk peduli and ingat anniversary parent kami...satu pengajaran yg aku dpt, jgn menilai orang dari luar...kita tak tau sbnrnya hati dorg lagi murni dari kita....syukur kpd ALLAH krn membuka hati adik aku sorg ni....hehe

Saturday, January 29, 2011

cerita cinta lama....

cinta lama?..hehe..sbnrnya, hanya cerita cinta monyet...knapa namanya 'namanya monyet'? aku sendiri kurg pasti...mungkin gatal sangat mcm monyet...umur br setahun jagung, dh gatai nak bercintan-cintun...haha..tp sebenarnya, kisah2 itu menjadi sebuah kenangan manis (mgkn pahit bg sesetengah org) yang akan kita kenang sampai bila2...anda ada cerita 'cinta monyet'?
aku pn ada sbnrnya..syok ape bila kenang blk..tak la declare bercinta sbnrnya..just ber'abang-adik' angkat jer..tp feeling bdk pompuan ni lain...bangga la bila ada abang angkat kat skola atau hostel..time tu form 1-3..bila dh naik form 4, dh matang cket..senior la katakan...hehe
bbrp thn lepas, aku jmpa la blk x-abg angkat aku...mmg ada kontek sblm tu..tp x sgka jmpa masa iftar bdk2 sabah..terkejut arr..jd kekok plak bila sembang2..hehe
2 bln lepas, aku dpt jemputan kawen dia..terkejut nya aku..ada perasaan jelous jgk sbnrnya...haha..knp la dia x tggu aku kawen dulu..hehe..tp isteri dia comel la jgk..sesuai la dorg...haha..bila tgk gmbr resepsi dorg, huiyoo!, best giler..kat dewan hotel..nsb time tu aku xde kat cna..
cerita dan kehidupan silam kita sebenarnya menjadi pengajaran dan pengalaman terbaik untuk kita belajar menghargai diri...jgn sekali2 menyesali apa yang telah berlaku. anggap lah itu semua telah d takdirkan ALLAH buat kita, hambanya..itu lah yang terbaik..apa yang mampu kita buat, berusaha dengan gigih demi masa depan yang lebih terjamin dan bahagia...(^_^)v

Mencari wang bukannya mudah...

adakah anda cukup senang pada waktu ini?...x perlu fikir pasal duit?...hurm, alangkah seronoknya mcm tu kan?....duit banyak dalam poket sampai tak tau nk wat ape...hehe..
tp masalahnya sekarang, situasi itu tidak berlaku pada kita...hari2 kita dok pikir pasal duit...duit oh duit..skrg ni mcm2 cara nk tmbhkan pendapatan...paling banyak, dengan cara MLM la...atau paling latest punya nama, rangkaian Network...pernah cuba?berminat nk cuba?...hurm, pada pendapat aku la, bkn tak percaya ngan bnda2 ni smua...tp,bak kata pepatah Perancis, nk idup senang kena berusaha...wlupun sistem tu ckp, kita tak perlu kerja keras nk jd kaya, tp skurg2nya kita perlu rajin cari rangkaian..klu kita ni jenis pemalu nk berdepan dgn orang, alamak!!, problem tu..tp dr sudut positive nya, cara ini mampu membina keyakinan diri kita bila berdepan dengan masyarakat..we can improve our communication skills..itu memberi kita satu bonus!
lagi satu, sistem MLM ni perlu modal yg banyak, kadang2 mencecah ribuan ringgit..aduyai, mana nk cari duit byk mcm tu? dh la mmg asal kita ni xde duit, pening plak cara cari duit nk wat modal...kan ssh tu?
business tu satu pekerjaan yg baik dan seharusnya mulia sekiranya kita jujur mengendalikannya...dalam Islam sendiri menggalakkan kita berniaga...perniagaan tukar barang (beri barang, n terima duit) itu mgkin lebih selamat...yang penting, apa yang kita tawarkan(barang) seharusnya sah d sisi undang2 dan agama...itu baru la btol...duit yang di perolehi pn, terjamin ke'halal'an nya...hehe
oleh yg demikian, marilah kita bekerja n berniaga secara jujur untuk mengubah hidup kita...(^_^)v

Family oh Family ku Sayang....



ni gmbr along konvo 2 thn lalu...aku n apis xde dlm gmbr ni..time tu aku ada final presentation..sedih woo...klu x, bleh jejak UUM..hehe..


ni gmbr kami satu family..masa ni apis baru tamat latihan di Sarawak..jd,amik la kesempatan bergambar...mama cakap, lepas ni ssh dah la nk berkumpul rmai2...I LUV MY FAMILY


Thursday, January 27, 2011

dh dkt setahun....

lamanya tak jenguk n tulis blog ni...tiba2 la teringat coz dok bncg2 ngan kwn tntg blog..
skali aku buka, dh x wujud background nya...teruk btol...haha..bila nk edit, abes tunggang langgang..dh x reti nk edit mcm mana..lucu2.
rasa nk aktif blk la menulis n post kat blog...biar pn org tak bc...asyik FB je kn...skali skala, cuba mahirkan blogging plak..aiseh!, semangat br d thn baru 2011...